ALS JE DE WEG GAAT, KOMT DE OPLOSSING

Als man je leven starten met een broertje en dan alleen verder moeten

Verspilling van de eigen talenten. Een groot ‘survivor guilt’ gevoel naar anderen. Moeite met accepteren van wie ze zijn en verantwoording nemen voor hun eigen leven. Graag het onmogelijke doen waardoor heling lastig is. Emoties goed onder controle houden of volledig wegdrukken. En  eeuwig op zoek naar een soulmate. Een aantal kenmerkende eigenschappen voor een alleengeboren twee-eiige tweeling bij wie de ander van hetzelfde geslacht was.
Het was een zonnige, maar uiterst winderige dag, toen ik met Jan sprak over zijn verlies en hoe zijn zoektocht naar zichzelf is geweest, met alles wat zich daar bij aandiende. 

Een heel leven op zoek geweest

Jan vertelt mij in dit gesprek dat hij eigenlijk zijn hele leven een leegte heeft gevoelt. Deze leegte was de aanleiding voor een lange zoektocht, in eerste instantie naar het kind in zichzelf.
Diverse boeken heeft hij gelezen, op zoek naar antwoorden op zijn vragen, en uiteindelijk lezend in het boek ‘Drama in de moederschoot’ las hij van alles wat hij herkende.  Deze herkenning was voor hem al bijna voldoende want zodra hij het antwoord op zijn eeuwige vraag gevonden had was het goed. Het klopte allemaal ineens en dat gaf zowel herkenning als erkenning.  Mijn boek, Ik wou dat ik twee hondjes was,  was ook herkenbaar maar daarnaast hoopte hij in dit boek handvatten te vinden om verder met dit verlies om te kunnen gaan.  Om niet meer in die valkuil te vallen die leegte op te willen vullen.  Oefeningen uit mijn boek heeft hij keer op keer gedaan tot het goed voelde.
Uiteindelijk is hij verder op zoek gegaan en heeft hij veel gehad aan het boek van Althea Hayton. (Haar boek is heel geschikt voor mensen die rationeel willen begrijpen.)

Wat is de impact geweest?

Een innerlijke pijn en een gevoel van een diepe schreeuw van binnen, maar vooral door wat hij in z’n leven deed op dat moment, kwam er een soort rouwproces op gang. Door het boek van Althea werd hem duidelijk dat hij, dat wat in de baarmoeder is gebeurd, in zijn leven keer op keer op andere manieren trachtte te herhalen.*
Voor Jan zelf werd dit vooral duidelijk in het werk wat hij heeft gedaan; altijd zorgen voor anderen. Maar nu is hij op een punt gekomen dat hij hier mee wil stoppen. Zorgen voor anderen was een vervanging van het zorgen voor z’n tweeling broertje. Door minder te zorgen voor anderen zet hij zichzelf steeds meer op de eerste plek. Ook al levert dat af en toe nog een schuldgevoel op van ‘ik leef wel en jij niet’.

Na elke stap wordt het alleen maar beter

Zijn hele leven lang heeft hij de valkuil gekend om de innerlijke leegte op te vullen middels zekerheid van werk. Maar hij is er nu wel achter gekomen dat dit vooral energie kost in plaats van geeft. Dat is niet de oplossing.

Daarnaast kan hij nu, terugkijkend op zijn leven, zien dat hij verslavingsgevoelig is. Op de momenten dat hij steeds dieper terug viel probeerde hij het innerlijke gat te vullen middels drank en roken. Hij kon zich hier helemaal in verliezen maar dit roken en drinken heeft hij, met dank aan een bijzondere ervaring, van de ene op de andere dag opgegeven.

“Blijf bij jezelf en kijk naar jezelf. Wordt je bewust van wat je doet en dat dit niet altijd de oplossing is. Maar als je de weg gaat, dan komt de oplossing. Terug kun je niet en dat lukt ook niet. Wees niet bang want na elke stap wordt het alleen maar beter. Je wordt steeds minder onzeker en bang om die volgende stap te zetten.” aldus Jan.

Beluister het hele interview via onderstaand filmpje. Zoals ik in het begin al noemde was het een winderige dag. Delen van het interview zijn daarom ondertiteld. Deze ondertiteling kun je zelf activeren via instellingen (het wieltje re onder > Nederlandse ondertiteling aan).

©Aranka Reeuwijk

Zij beschrijft in het boek ‘A healing path for wombtwin survivors’ dat je als alleengeboren tweeling vaak je hele leven bezig bent om ‘the dream of the womb’ angstvallig in stand te houden. Zelf heb ik dit proces uitgelegd in het verhaal ‘Een verschrikkelijk ongeluk’ dat is opgenomen in het boek Alleen en toch samen.

Facebooktwitterlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *