BLIJF JEZELF SERIEUS NEMEN

Neem jezelf serieus in de dingen die zich aandienen

Ken je dat? De angst om teleurgesteld of gekwetst te worden. Maar ook de angst dat mensen niet meer terugkomen als ze weg zijn gegaan. Emotionele en fysieke reacties die niet lijken te kloppen bij de situatie. ‘Overtrokken’ zal een buitenstaander zeggen. En zelf snap je het eerlijk gezegd eigenlijk ook niet goed.
Herkenbare punten voor veel alleengeboren tweelingen. Zo ook voor Babs met wie ik een mooi gesprek had deze zomer onder de schaduw van een grote, oude, wijze boom. Een gesprek over haar verlies, hoe ze erachter kwam en hoe dit ongemerkt haar leven heeft gekleurd. 

Die ene bewuste documentaire

Babs weet nog heel goed wanneer ze er achter kwam dat ze van een tweeling is geweest. Augustus 2015 werd ze opgenomen in het ziekenhuis vanwege ernstige hartkloppingen. Ze moest een nachtje blijven en had gehoord dat die avond Annejet van der Zijl bij het programma ‘Zomergasten’ kwam. Ergens voelde ze dat ze moest kijken, had geen idee waarom, maar deed er alles aan om dit voor elkaar te krijgen.
Die avond, terwijl ze zat te kijken, gebeurde er niet veel zegt ze zelf, maar de volgende morgen werd ze van uit het niets verdrietig en moest heel erg huilen. Langzaam maar zeker kwamen een aantal links vanuit het verleden naar boven en begon ze dit verdriet te begrijpen.

Een droom, een workshop, een bloeding

Haar moeder had een heftige bloeding in het begin van de zwangerschap gehad. Ze dachten dat ze een miskraam had en haar moeder was dan ook behoorlijk ondersteboven. Het was net na de oorlog, een tijd waarin haar moeder al veel spanning en verdriet had meegemaakt. En dan ook nog een miskraam…
“De emoties van mijn moeder uit die tijd heb ik in mijn eigen lichaam opgeslagen denk ik. De relatie met mijn moeder was mogelijk ook hierdoor altijd een beetje lastig; we begrepen elkaar niet”, aldus Babs.
Ooit in een workshop kreeg ze een opdracht om een steen uit te zoeken en te bevoelen of er een boodschap in zat. Zelf voelde ze helemaal niks. Maar de cursusleider zag in de steen een manlijk embryo. Pas jaren later, in dat ziekenhuisbed, viel het voor haar op z’n plek.
Tijdens psychosynthese had ze eens een droom. Een droom over een huis met een kamer waar iets bijzonders op de grond lag. Pas na het zien van het interview met Annejet kon ze deze droom plaatsen. Wil je weten wat dit voor een droom was, bekijk dan het interview.

Dit heb ik eerder meegemaakt!

Het uitgaan van haar eerste vriendje weet ze nog heel goed. Dat hij haar vertelde niet meer samen verder te willen en een ander had, dat kwam binnen recht in haar hart. En meteen de gedachte ‘ik heb dit eerder meegemaakt!’. De vraag was alleen, wanneer?!
Het feit dat haar ex man op een dag vanuit het buitenland liet weten terug te komen naar Nederland, dat zette haar verdriet en besef aan dat ze zo ontzettend verlangde naar het feit dat iemand naar haar terug zou keren. Als een rode draad verdwenen mensen altijd en kwamen niet meer terug.

De oorzaak weten scheelt zó veel

Het worstelen met verdriet dat groter is dan bij de situatie lijkt te horen kent ze heel goed. Alsof je reactie tien keer vergroot is.
Een therapeut vertelde haar ooit eens dat ze een niet verwerkt trauma heeft; het verlies van haar tweelingbroertje. En juist doordat dit verlies zó vaag is, is het zo heftig. Helemaal door meerdere verliezen die ze in haar leven heeft geleden op relationeel gebied die als het ware bovenop dit eerste verlies zijn komen te liggen.
Nu ze weet wat de oorzaak is van heel veel dingen kan ze het makkelijker plaatsen en is er al veel opgelost. Alleen de lichamelijke ongemakken probeert ze nu nog aan te pakken. De hartkloppingen die ze al langere tijd heeft worden nu langzaam maar zeker minder.

Tips?

“Neem jezelf serieus in de dingen die zich aandienen. Hoe vaag het ook is, ga het aan en onderzoek het. Het was veel heftiger dan ik ooit voor mogelijk heb gehouden. Het heeft mijn leven enorm bepaald en vormgegeven. Tegelijk heeft het me ook veel gebracht.” 
“Zie dat het iets is dat op een bepaalde manier zich kan voordoen in je leven. Iets wat je in het begin eigenlijk niet begrijpt. Maar geloof maar, het komt op het juiste moment! Onderneem actie, ga met jezelf aan de slag en zoek een goede begeleider. Alleen doen is niet verstandig. Dingen zoals dit zitten zo diep, daar heb je iemand anders bij nodig om het zichtbaar te krijgen.”

Babs heeft nog veel meer mooie dingen gezegd. In het onderstaande filmpje kun je het hele interview bekijken.

©Aranka Reeuwijk

 

Facebooktwitterlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *