CLIENT ALS SPIEGEL

Het mooie van werken met mensen is dat je dagelijks gespiegeld wordt door al hun verhalen en gedragingen; de client als spiegel dus. Ik hoor hun persoonlijke verhalen, hoe schrijnend hun weg soms is (geweest) totdat ze ontdekken wat waarschijnlijk dé missing link blijkt te zijn: Ze zijn niet alleen hun leven gestart maar waren eerst met twee of meer. Via via kwam het ineens op hun pad, ze gingen speuren op internet en kwamen allemaal punten tegen die hun ogen steeds meer openden. Hun lichaam begon soms te reageren door te trillen of ze hadden een hart dat bijna hun borstkas uit bonkte. Vaak liepen de tranen spontaan over hun wangen, tegenhouden lukte niet. Dít was het!! Hier waren ze al zo lang naar op zoek.

Hoofd als stoorzender

Op een dag besluiten ze contact met mij op te nemen om een afspraak te maken.
Eng? Jazeker!
Maar ze willen onderzoeken of hun gevoel klopt. Of ze werkelijk van een twee- of meerling zijn. Zo zit menigeen op een dag tegenover mij om samen uit te zoeken of het waar is. Want dat hoofd, dat is vrijwel altijd een grote stoorzender. Die houdt niet van ‘geloven’ en hypothese, die wil zekerheid en keiharde bewijzen. Iets wat ik helaas niet kan geven. Maar ik kan wel helpen om iemand zijn of haar gevoel toe te laten en hier op te leren vertrouwen.

Het mooie van al deze dappere mensen is dat hun verhalen mij niet vreemd in de oren klinken. Als experiment zou ik eens kunnen voorstellen dat iemand z’n mond houdt en dat ik ga vertellen waar ie zoal last van heeft (gehad) en graag anders zou willen. Grote kans dat ik er niet ver naast zit.
Niet zo gek natuurlijk dat ik weet waar iemand doorheen gaat. Ik heb zelf tenslotte een soortgelijke weg afgelegd. En na honderden mensen te hebben begeleid kan ik wel zeggen dat er heel veel overlap is in verhalen.

Herkenning

Ik begrijp het heel goed als mensen zeggen dat het leven te groot en te zwaar voelt. Dat ze liever in hun eigen vertrouwde bubbel blijven zitten. Maar ook dat ze het gevoel hebben dat ze het niet aan kunnen ken ik. Bang zijn voor wat zichtbaar wordt en los komt.
Soms vertel ik ze dan hoe het voor mij is geweest.
Want hoe goed het nu met mij gaat, af en toe zag ik het toen op dat moment niet meer zitten. Voelde het allemaal veel te zwaar en veel te donker. Als mensen mij nu zien geloven ze niet als ik ze vertel dat ik vaak genoeg met gedachtes heb rondgelopen dat het allemaal niet meer hoefde voor mij. De andere kant voelde veel aantrekkelijker dan het leven zelf. Ik werd er nog roekelozer van dan ik altijd al was. Het werd nog gevaarlijker als ik ziek werd. Dan was de trek nog groter en werd ik voor de uitdaging gestelt om op te geven of juist voor het leven te kiezen.
En als ik dan zie hoe deze mooie mensen in gevecht zijn mét zichzelf en tégen hun verdriet, hun best doen om woorden te geven aan dat wat er van binnen speelt, zich ondertussen het liefst zouden willen verstoppen tot alles voorbij is, dan kan ik dat alleen maar herkennen en dankbaar zijn dat ik er doorheen ben gegaan. Het licht aan het eind van de tunnel is wat ik al deze mensen ook gun. Soms is de enige weg er dwars door heen. En dat kan verdomd zwaar aanvoelen.

Stapje voor stapje

Het lijkt, als je aan het begin staat, zo ongelofelijk eng en groot. Maar weet dat je het niet in één keer hoeft te doen. Stapje voor stapje, in je eigen tempo. Dat is ook zoiets van veel alleengeboren tweelingen; het moet het liefst goed en snel en in één keer. Fouten maken is not done. Keihard zijn ze voor zichzelf en oh wat herken ik dat! Boos op mijzelf als t niet ging zoals ik wilde of had bedacht (ik bedacht altijd alles vooraf).

Maar zoals bij zo veel dingen in het leven, als je er doorheen bent, als alles achter de rug is, dan kijk je om en denkt dan ‘dat viel toch nog best mee’. De scherpe kantjes vergeet je door de tijd. Net zoals bij een bevalling 😉 .
Misschien scheelt het om te weten dat ik weet waar jij doorheen gaat en dat ik je vaak zonder woorden al begrijp. Ik begeleid je dan ook graag en met liefde in jouw proces.


© Aranka Reeuwijk

Facebooktwitterlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *