CONTROLE

Je vraagt iemand om jou te helpen maar het gaat niet zoals je had gehoopt (niet goed, te langzaam, verkeerde volgorde…) dus neem je het roer meteen weer over. 
Of je vraagt überhaubt niet om hulp omdat je vindt dat je het zelf gewoon beter kunt.
Herken je dit? Dan is deze blog voor jou.

Uit handen geven

Eigenlijk is er niemand die het zo goed kan als jij. In ieder geval is er altijd wel wat aan te merken als een ander het doet. De keren dat je om hulp vroeg kon je het allemaal weer over doen. Nee, beter doe je het zelf, gaat het zoals je in je hoofd had bedacht en gaat het ook nog eens snel.

Alleengeboren tweelingen zijn over het algemeen kampioen in iets niet uit handen kunnen en willen geven. Laat staan dat ze de controle loslaten!  Alles wat ze doen, doen ze doordacht en met zekere aandacht zodat het gaat zoals ze hebben bedacht dat het moet gaan. Of zoals ze het altijd al doen. De kopjes staan allemaal met het oortje dezelfde kant op in de kast. Vorken en lepels liggen keurig netjes ‘lepeltje lepeltje’ in de la. Alle handdoeken op dezelfde manier opgevouwen en het liefst op kleur gerangschikt in de kast. Kussen op de bank semi nonchalant neergelegd. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Alles geordend en onder controle..

Heel vaak krijg ik de vraag waarom dit nou is 

Hoe komt het dat alleengeboren tweelingen zulke ‘control freaks’ zijn?!
Eigenlijk is het antwoord redelijk simpel. Deze, soms extreme, neiging tot controle willen hebben over alles, heeft zijn oorsprong in de baarmoeder. Aan de start van je leven had je graag controle willen hebben. Het ging niet meer goed met je tweelinghelft. Hij of zij werd langzaam maar zeker zwakker of overleed misschien wel abrubt. Wat er ook precies is gebeurd, op dat moment moest je machteloos ervaren hoe de ander jou verliet. Misschien wel gevoelsmatig in de steek liet. En dat was pijnlijk, verwarrend en intens verdrietig. Ineens was je alleen (of, als er sprake was van een meerling en je hebt een levende tweelingbroer/zus waren jullie ineens samen) terwijl de tijd daarvoor heel fijn en sereen was. 

Met het weinige bewustzijn wat je toen had probeer je misschien nog de situatie te bevatten. Het trauma ligt opgeslagen in je celgeheugen en in je oudste brein en zorgt er voor dat het je leven zal mede bepalen. Het vormt een overtuiging die hardnekkig en moeilijk lost te laten is. Gedurende je leven zul je uit alle macht proberen over iedere situatie in je leven controle te houden. Tenslotte, als je dat niet doet gaat het mis. Dat is wat je met iedere cel in je lichaam geloofd. 

Op eieren lopen

Ben je tevreden met zoals je alles nu doet? Blijf dat dan vooral doen. Maar het is handig om de mensen om je heen eens te vragen of zij er ook tevreden mee zijn. 
Als jij namelijk alles altijd via jouw eigen manier gedaan wilt hebben, dan vraagt dat veel van de omgeving. Die lopen zonder dat jij je dat wellicht beseft op eieren omdat ze aan jouw eisen moeten voldoen. En ik kan je met zekerheid zeggen, die zijn tamelijk hoog! Alles wat anderen al eventueel doen controleer je ook nog eens en desnoods doe je het zelfs over omdat jij niet tevreden bent. Komt dat bekend voor? 

Doorbreken van patronen

Oude hardnekkige patronen zijn, zoals de naam al doet vermoeden, hardnekkig. Die doorbreek je niet zomaar. Maar niets is onmogelijk. Mits je dit zelf wilt veranderen. Ik weet dat je van dit gedrag behoorlijk moe kunt worden, zo niet burn-out van kunt raken. En dat is niet iets wat je bovenaan je wensenlijstje hebt staan denk ik. 
Het is dus verstandig om eens serieus naar deze gewoonte te kijken. Waar ligt de oorzaak van jouw neiging tot niet los kunnen laten. 
Natuurlijk ben je altijd van harte welkom bij mij om hier naar te kijken. Tenslotte ben ik ervarings-deskundig en heb ondertussen al honderden andere alleengeboren tweelingen op weg geholpen om deze controle te kunnen laten voor wat ‘ie is.

Fouten maken is niet erg. Fouten maken is niet dodelijk.

©Aranka Reeuwijk

Facebooktwitterlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *