EMOTIES EN GEUREN

De kracht van geuren op emoties

Die geur, als het na een aantal warme zomerse dagen flink heeft geregend en geonweerd…. dan ruik je de aarde en de ontlading van de lucht. De geur van de zelfgemaakte appeltaart van je oma.
Dat verse stokbrood van het kleine Franse bakkertje. Of wat dacht je van de kruidige geur van een alpenweide of de zilte zeelucht…… als je dit ruikt ben je meteen weer op de desbetreffende plek. Geuren doen iets met je emoties.

Baby’s en geuren

Als we geboren worden kunnen we al heel goed geuren onderscheiden. Zo kan een baby de geur van zijn of haar moeder herkennen. Niet voor niks dat je vaak het advies krijgt om een gedragen shirt van moeder bij de baby in de wieg te leggen als het huilt en moeder afwezig is. Zo kunnen ze hun moeder ruiken en hebben ze het gevoel veilig te zijn. Het is dan ook niet zo handig om zelf als kersverse mama sterke geurtjes te gebruiken; je kindje moet dan tussen de chemische geuren die van jou zien te ontdekken.
Veel volwassenen hebben met baby’s en geur een hele andere associatie. Als je ze vraagt welke geur ze associëren met baby’s dan zeggen ze vaak ‘Zwitsal’. Als ze dat ruiken dan zien ze als het ware meteen een baby voor zich 😉 .

Wist je dat…..  

De zenuw die vanaf onze neus naar onze hersenen loopt één van de bovenste drie hersenzenuwen is? En dat de signalen vanuit deze zenuw worden geregistreerd vlakbij het centrum dat emoties signaleert en reguleert? Dat is dan ook de reden waarom geur zo’n krachtige invloed op onze emoties heeft. Je ruikt iets en je bent als het ware meteen op de plek waar de geur jou aan herinnert. Ook al is dat heel wat jaren geleden. Het kan zelfs zo zijn dat je een bepaalde situatie allang bent vergeten maar op het moment dat je de bijbehorende geur ruikt herinner je het je ineens weer. Bijzonder, niet waar?!

Geur als alarmbel 

Omdat geur zo’n basale zintuigervaring is kan het je ook heel goed helpen, hoe gek dat ook klinkt. Het past een beetje in het plaatje van ‘onderbuikgevoel en intuïtie’. Zowel positief als negatief dus.
Geuren kunnen je rustig maken, laten ontspannen. Denk bijvoorbeeld aan de geur van lavendel, of dennenbomen. Ongemerkt ga je meteen dieper ademen en ontspan je als je deze geuren ruikt.
Maar geuren kunnen je ook juist stimuleren en aanzetten tot actie. Moet je veel werk verzetten en nadenken, dan is rozemarijn heel goed. Wil je het lekker puur natuur (dat is gewoon het beste) en heb je geen zuivere essentiële olie in een flesje bij de hand, koop dat een rozemarijnstruikje en zet die op je bureau. Even met je handen er door heen en de geur komt vrij (je breekt dan de bolletjes waar de essentiële olie in zit open). 

Een geur kan je ook in een fractie van een seconde een seintje geven van ‘niet pluis, wegwezen’. Zoals de geur van gas. Als ik dat bijvoorbeeld ruik gaan al mijn alarmbellen rinkelen.
Maar er zijn meer geuren die ons onbewust waarschuwen. Zo zijn mensen (net als dieren) in staat om angst bij een ander te ruiken. Kun je je nog zo zeker voordoen, die ander heeft al geroken dat je bang bent.
En onze partner kiezen we, zonder dat we daar alert op zijn, voor een groot deel op zijn of haar geur uit. Mensen, we zijn net dieren 😉 .

Geur als steuntje in de rug bij therapie

En omdat geuren zo snel werken zijn ze bijzonder handig binnen therapie in te zetten om je een steuntje in de rug te geven. Of net dat ene zetje te geven dat je nodig had om een stap te zetten.
Klinkt het raar? Dat snap ik best. Maar hoe gek het ook klinkt, een geur kan als een soort medicijn werken. Mits een goede uitgekozen en op de juiste manier ingezet. En het voordeel van een essentiële olie is dat deze al is omgezet zodat je lichaam het direct kan opnemen. Heel anders dan bv bij kruiden; dan moet je lichaam er eerst nog wat mee doen.
Een passende geur doet iets met iemand. Zodra je die ruikt verandert je blik in je ogen, je klaart op, ontspant, landt (eindelijk) op aarde..
Uit diverse onderzoeken is al jaren bekent dat geuren therapeutisch kunnen werken. 

Sinaasappel, citroen, mandarijn en alleengeboren tweelingen

Iemand die zich wat down voelt en sombere gedachten heeft, die kan heel erg opklaren van de geur van citrusvruchten. De geur van sinaasappel, en dan vooral de schil, kan heel veel rust geven op angstige momenten. Het neemt vooral angst voor nieuwe en onbekende situaties weg en helpt je om meer vanuit je hart te handelen.
Alleengeboren tweelingen denken heel vaak in tekorten, het is nooit genoeg. Hoe fijn is het dan als je met behulp van deze geur weer mag gaan ervaren dat er gewoon altijd genoeg is!
En dat je mag gaan voelen dat  je je niet over de kop hoeft te werken (voor twee hoeft te werken 😉 ). De geur van sinaasappel stimuleert je om oplossingen te vinden voor jouw problemen. Daarnaast helpt het je om spontaner te worden en plezier en vreugde in het leven te ervaren. Je verbindt je als het ware weer meer met jouw innerlijke kind.

Lavendelvelden en jezelf laten zien

Ooit wel eens langs of door de lavendelvelden in Frankrijk gelopen? Een intense geurervaring.
Ook lavendel is een hele krachtige geur die emotioneel veel voor je kan betekenen. Veel alleengeboren tweelingen ondervinden problemen in het zich uiten en laten zien. Ze hebben een diepliggende angst om gezien en gehoord te worden. Liever maken ze zichzelf onzichtbaar. Lavendel steunt je als je je liever verstopt achter een masker en je ware zelfexpressie is geblokkeerd.
Door dagelijks zuivere lavendel(olie) te gebruiken lukt het je op den duur steeds makkelijker om je gevoelens uit te drukken en je minder onzeker te voelen. 

Puur, natuur en bijna te simpel

Zo maar twee hele simpele voorbeelden van wat geuren voor je kunnen betekenen.
En sceptisch als ik ben wil ik altijd eerst zelf ontdekken en ervaren of iets ook echt wel zo goed is als anderen zeggen. Zelf heb ik de kracht van essentiële oliën in korte tijd mogen ervaren en ik kan niet anders zeggen dat ik verbaasd ben. Hoe zoiets, ogenschijnlijk, simpels zo veel impact op je kan hebben.
En naturlijk heb ik mijn medische achtergrond en weet ik hoe zintuigen en emoties werken en gekoppeld kunnen zijn. Zelf ben ik altijd al van de geuren geweest. Een geur brengt me in een andere wereld, terug in de tijd of waar dan ook. Dat het ook een ondersteuning kan zijn in een psychologisch proces heb ik mij nooit gerealiseerd. Maar het werkt!

Als je het ook eens wilt uitproberen raad ik je aan om de meest zuivere olie te nemen die er is of kies voor de plant/vrucht in zijn natuurlijke vorm. Een lavendelolie van vier euro kun je beter laten staan. Die is niet puur en zal meer bevatten dan alleen maar lavendel olie. Voor vragen mag je me altijd benaderen.

© Aranka Reeuwijk

ps. Nog een leuke link naar een ander artikel over geuren.

Facebooktwitterlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *