HET VEILIGE ACHTERDEURTJE

Het veilige achterdeurtje van menig alleengeboren tweeling

Vrijwel iedere alleengeboren tweeling heeft moeite om voor 100% in zijn of haar eigen energie te staan. Ze houden als het ware een achterdeurtje open naar de andere kant. ‘Voor het geval dat het te spannend wordt op aarde.’ Dat maakt ze echter zwakker en dat hoeft helemaal niet! Maar ik begrijp het heel goed.

Ieder z’n eigen plek

Ieder mens heeft z’n eigen plek binnen het familiesysteem waarin hij of zij wordt geboren.
Echter, om wat voor reden dan ook kan het gebeuren dat je, onbewust, de plek van iemand anders opvult. Dat maakt je zwakker en vaak onzichtbaar voor anderen. Daar hoef je trouwens niet per sé een alleengeboren tweeling voor te zijn. In heel veel families zie je dat mensen systemisch gaten opvullen van familieleden die niet zijn geboren of niet de aandacht krijgen die ze verdienen.
Meer over familiesystemen en opstellingen kun je lezen op de desbetreffende pagina. 

Identificeren en erkennen

Is er sprake van een verloren tweelinghelft dan is het vrij gangbaar dat degene die wel wordt geboren de neiging heeft om de plek van de ander op te vullen. Dat heeft te maken met het feit dat die ander niet wordt erkend (heel vaak wist men niet eens dat ‘ie er was). Maar ook doordat deze persoon zich helemaal identificeert met de niet geboren tweelinghelft. Dit kan in meer of mindere mate en verschilt per persoon.
En afhankelijk van de situatie reageert iemand vanaf z’n eigen plek of vanaf de plek die hoort bij de overleden tweelinghelft.

Plaatsverwisseling

In sommige gevallen is er sprake van verwisseling en zie je dat de plek van de overleden tweelinghelft energetisch volledig wordt ingenomen door de levende tweeling. Dit zorgt er voor dat die persoon niet krachtig in het leven staat, zelf het gevoel heeft in een andere wereld te leven en onzichtbaar is voor de omgeving.

Het ‘plaatsverwisselen’ is het makkelijkst te zien bij alleengeboren tweelingen waarbij sprake is geweest van een twee-eiige tweeling van verschillend geslacht. Een man staat liever op de plek van zijn overleden tweelingzusje en vertoont hierdoor meer vrouwelijke trekken. Andersom geldt dit ook voor vrouwen; die zijn meer manlijk in hun gedrag en uiterlijk. Ingewikkelder (maar niet onmogelijk) wordt het om te achterhalen hoe het zit als er sprake is geweest van gelijk geslacht.

De uitdaging

De grote uitdaging zit hem in het innemen van je eigen plek. Voor HONDERD PROCENT! En dat is moeilijk voor de meesten. Menig alleengeboren tweeling wil er best voor kiezen om op de eigen plek te gaan staan, maar dan graag nog met één voet op de plek van hun tweelingbroer of -zus. Vooruit, één teen is ook goed.
Die plek van die ander volledig loslaten, dat is lastig en pijnlijk. Ook al zeggen ze dat ze gekozen hebben voor het leven en voor hun eigen plek, heel stiekem houden ze een achterdeurtje open ‘voor het geval dat’.
Vanuit bijvoorbeeld schuldgevoelens, verraad of onzekerheid durven ze niet volledig voor het leven te kiezen. Ze hebben het gevoel dat ze, door deze plek vaarwel te zeggen, hiermee de ander in de steek laten of loslaten.
Dat het tegendeel juist waar is dat kunnen en willen ze niet zien. “Nee hoor, het gaat zo heel goed. Ik voel me prima. Heb gewoon veel manlijke/vrouwelijke trekjes. Zo ben ik nu eenmaal.”

Kiezen vergt moed

Het is ook best eng om de stap naar het leven te nemen. De meesten hebben jarenlang maar op halve kracht geleefd. Kiezen om vanaf nu gelukkig, energiek en vrij te zijn is niet makkelijk. Daar is moed voor nodig. En een beetje ervaring. Want als ze af en toe aan de mooie momenten van het leven hebben kunnen ruiken, dan weten ze hoe mooi het kan zijn en wordt de keus om een stap te maken minder eng.
Alleen de diepe overtuiging de ander te verraden of in de steek te laten als ze écht gaan leven, die zit diep. En die heeft tijd nodig om te transformeren.

©Aranka Reeuwijk
Weet jij van jezelf dat je ook zo’n achterdeurtje hebt? En wil je deze graag sluiten? Dan ben je van harte welkom om een afspraak te maken. Kijken we samen wat je nog nodig hebt om dit voor elkaar te krijgen.

ps. Wat nu als je het gevoel hebt alleen op de wereld te zijn. Het lijntje met boven iedere dag aan je trekt en op aarde komen als een dagelijks gevecht voelt. Of als je als een soort Pippi Langkous door het leven gaat?

Facebooktwitterlinkedin

2 antwoorden op “HET VEILIGE ACHTERDEURTJE”

 1. Zeer herkenbaar. Ben succesvol ondernemer door het leven van mijn broer te hebben geleefd., daar ben ik van overtuigd. Altijd maar doorgaan en veel energie ergens in stoppen. Om nu mijn eigen ik als vrouw te zijn, kost veel tijd en daar ben ik de afgelopen 10 jaar stapje voor stapje mee verder gekomen. Dat achterdeurtje is ook erg herkenbaar. Bewustwording helpt mij iedere dag. En tenslotte vind ik het erg gezellig om eindelijk meer mezelf te zijn!

  1. Hallo Antoinette,
   Mooi om te lezen. Sommige processen hebben tijd nodig om goed te beklijven.
   Lieve groet
   Aranka

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *