BIOFEEDBACK

Voordat ik uitleg geef over biofeedback, eerst dit.

Neem even de tijd om de volgende vragen voor jezelf te beantwoorden:
Hoe zit ik nu op dit moment op mijn stoel?
Heb ik mijn wijsvinger in de aanslag om verder te klikken?
Hoe adem ik?
Zijn er lichaamsdelen waar ik mij niet bewust van ben?
Staan mijn voeten plat op de grond of sta ik bv op mijn tenen?

Wees je bewust van de signalen van je lichaam. Je lichaam liegt namelijk nooit! En je lichaam kan je heel veel vertellen wat je met je hoofd niet waarneemt. Zo weten heel veel mensen bijvoorbeeld niet dat ze, zodra een situatie spannend wordt, ze hoger gaan ademen (of zelfs hun adem inhouden) en koudere handen krijgen. Daarnaast spannen, zonder dat je er erg in hebt, je nekspieren aan. Je hele lichaam maakt zich klaar voor de strijd. Een alleengeboren tweelingen staan vrijwel 24/7 klaar om de strijd aan te gaan vanwege het vroeg meegemaakte trauma in de baarmoeder. Hun basis spanningsnivo is standaard verhoogd. Bij sommigen is dit omgeslagen in een vorm van apathie; hun hele stress-systeem is dusdanig overprikkelt dat het als het ware uitgeput is. Wat betreft emoties kunnen ze enkel nog maar bij extreme prikkels iets voelen. In het dagelijks leven kunnen ze niet meer adequaat reageren.

Zichtbaar maken

Als ik werk met biofeedback meet ik signalen van je lichaam met behulp van de nieuwste technologieën en software. Aan de hand van een zogenaamde stress analyse (zie hieronder)  krijg je inzicht in hoe jouw lichaam reageert in verschillende situaties en of deze al dan niet voldoende ontspant en herstelt (bij onvoldoende herstel is er sprake van disbalans=chronische stress). Tijdens een meting worden er verschillende functies gemeten: Hartslagvariatie, ademhaling, huidtemperatuur, spierspanning en huidgeleiding. Je voelt hier niks van, de apparatuur zend geen signalen uit maar registreert alleen maar bovengenoemde ‘parameters’.

Stress Analyse

Een stress analyse is een test waarbij het spanningsnivo van het lichaam wordt gemeten.
Tijdens de gehele test wordt er gekeken hoe de gemeten lichaamsfuncties zich gedragen tijdens rustig zitten, tijdens stress (wordt veroorzaakt door een aantal opdrachten) en direct na stress. Als je ontspannen bent, dan is dat te zien aan de manier waarop je ademhaling, hartslag, spierspanning, handtemperatuur en huidgeleiding zich gedragen. Tijdens ontspanning adem je, als het goed is, rustig en is je hartslag normaal en werken je hartslag en je ademhaling in een bepaald ritme samen (hartcoherentie). Ook zijn je spieren ontspannen en zijn je handen warm en droog. Als er een inspanning van je wordt gevraagd gaan er veranderingen optreden. Deze veranderingen zijn niet bij iedereen hetzelfde maar er zijn wel veel overeenkomsten. Sommige mensen gaan sneller ademen tijdens spanning, anderen spannen hun spieren aan of worden druk in hun hoofd.

De meting zelf duurt ongeveer 20 minuten en geeft een beeld van hoe jouw lichaam adequaat reageert als het spannend wordt en of je je al dan niet weer goed kunt herpakken. Na de meting leg ik je uit wat ik aan waardes heb gezien. Uit de test is veel informatie te halen over jouw basisspanning, de voor jou specifieke reacties op spanning en je herstelvermogen. Afhankelijk wat jouw vragen zijn zullen we een uur tot anderhalf uur bezig zijn.

Ik wil graag weten hoe mijn lichaam reageert op stress en of ik weer voldoende kan ontspannen. Daarvoor maak ik graag een afspraak.