HARTCOHERENTIE

Hartcoherentie; symfonie van het hart

Een blik van je geliefde, een topprestatie geleverd, een zonsondergang. Zomaar drie voorbeelden die je een blij gevoel geven en spontaan een glimlach op je mond toveren.

Herkenbaar? Dan had jij op dat moment een optimale staat van hartcoherentie. Want, hoe zweverig de term misschien ook klinkt er is niks zweverigs aan. Hartcoherentie is gewoon een mooi woord om de perfecte balans van je hele lichaam en geest mee aan te geven. Al eeuwen bekend in het Oosten en sinds een paar decennia ook in het westen ‘wetenschappelijk’ onderzocht en aangetoond.

Een goed functionerend orkest

Ik vergelijk het vaak met een goed spelend orkest onder leiding van een fantastische dirigent. Iedereen speelt zijn spel en de dirigent zorgt ervoor dat iedereen op tijd zijn partij inzet en weer stopt. Zo werkt het ook in ons eigen lichaam. Ademen we met onze longen (eerste violist) op een bepaalde manier, in een bepaald ritme dan pakt ons hart (dirigent) dit op waardoor die ons hele lijf (het orkest) goed kan aansturen.

Ons hart heeft een eigen besturingsmechanisme; een eigen brein

Het is eigenlijk maar een klein brein, maar toch blijkt dit hartbrein heel veel informatie naar onze hersenen te sturen, meer nog dan dat het andersom gebeurt. De informatie die het hartbrein aan onze hersenen stuurt zorgt op zijn beurt weer voor diverse reacties. Namelijk, verandering van je bloeddruk, aanmaak van stress-hormonen, aanpassing van je ademhaling, optimalisering van je immuunsysteem.. Lange tijd dachten we dat alle lichamelijke reacties vanuit onze hersenen werden aangestuurd. Maar het blijkt dat ons hart veel sneller reageert dan ons hoofd. Ons hart is juist de aanvoerder!

Hoe gaat nu de informatie van je hartbrein naar je hoofdbrein?

Deze communicatie tussen hart en hersenen verloopt via de variatie van je hartritme. Ons hart klopt namelijk niet regelmatig en dat is maar goed ook. Een zeer regelmatige hartslag wijst op niet goed functioneren van je hart en daarmee je hele lijf (stress!!). Dit star kloppen van je hart kan wijzen op, of leiden tot, ziekte of stress. Hoe groter de variabiliteit in je hartslag des te gezonder je  bent. En deze variatie hangt weer samen met je ademhaling en je gevoelens. Als ik je nu eens vertel dat je deze laatste twee kun controleren, aansturen?! Dat je je ademhaling kunt aanpassen maar ook je gevoelens en bijbehorende gedachten? Dan snap je dat je een hele mooie ‘tool’ binnen handbereik hebt.

Lang-zaam

Wanneer je rustiger gaat ademhalen en hierdoor je ademhaling verdiept en langzamer wordt, sturen zenuwen een boodschap naar je hart. “Relax, alles onder controle, geen gevaar, ontspannen maar.”
Het gevolg is dat je hartslag daalt. Een diepe rustige ademhaling heeft dus effect op je hartslag variatie. En niet alleen op je hartslag, ook op je hersenen en hoe die hun werk kunnen doen. Tenslotte kun je beter functioneren en nadenken als je ontspannen bent.
Een gezond hart vertoont veel variatie in de hartslag en het ritme; het laat zien dat het hart zich soepel aanpast aan veranderende behoeftes en een grote mate van flexibiliteit heeft. En een hart dat zich makkelijk aanpast zorgt voor een persoon die zich makkelijker aanpast in situaties.
Stress maakt ons rigide.

Kun je dan je eigen hartritme beïnvloeden?

Ja, dat kan dus! Door anders te gaan ademhalen en zelfs door anders te denken en, dat is het belangrijkste, anders te voelen verandert je hartslag. Het blijkt dat het bewust veranderen van je emotionele gesteldheid een gunstige invloed heeft op de wisselwerking tussen je hart en je hersenen. Anders gezegd: wanneer je oprechte positieve gevoelens ervaart gaat je hart in een zelfde soort ritme kloppen als je ademritme. Je hartritme wordt als het ware coherent met je ademhaling. En dat zorgt weer voor vermindering van stresshormonen en verlaging van je bloeddruk.

Bewust zelf beïnvloeden

En daarmee zijn we aanbeland bij waar ik begonnen ben: HARTCOHERENTIE. Bij het toepassen van hartcoherentie werkt je hele lichaam uiterst efficiënt en harmonieus samen. Natuurlijke herstelprocessen worden makkelijker in gang gezet (je herstel sneller ergens van).
Om je hartritme bewust te beïnvloeden, is het  belangrijk positieve emoties op te roepen. En dat is precies waar hartcoherentie om draait; het beleven van positieve emoties. Niet te verwarren met positief denken (wat in je hoofd gebeurt). Je hebt snel genoeg in de gaten wat een juiste emotie is; zonder dat je het tegen kunt houden moet je glimlachen.

Alleengeboren tweelingen en stress

Veel alleengeboren tweelingen, zo niet allemaal, komen ter wereld met een ontregeld zenuwstelsel. Terwijl ze nog volop aan het groeien waren is hun zenuwstelsel al bloot gesteld aan stress.
Dit zorgt er voor dat ze anders op (stress)situaties reageren dan mensen die geen trauma hebben ervaren in de baarmoeder. Hun hele stresssysteem staat vrijwel voortdurend op scherp wat er voor zorgt dat hun boog altijd gespannen staat. En dat zorgt weer voor diverse klachten (gespannen spieren, onrustig slapen, niet goed kunnen anticiperen in een lastige situatie..). Met behulp van hartcoherentie kun je hier zelf heel veel aan doen waardoor je weer meer rust gaat ervaren.

Twintig positieve effecten van optimale hartcoherentie

FYSIEKE WINST

1 Toename (sport) prestaties
2 Verlaging bloeddruk
3 Krachtig immuunsysteem
4 Sneller herstel na ziekte of operatie
5 Concentratie is makkelijker vol te houden
6 Gewichtscontrole
7 Betere balans tussen inspanning – ontspanning

PSYCHISCHE WINST

1 Minder stress, meer innerlijke rust
2 Toename coördinatie en reactievermogen
3 Verbeterde intuïtie
4 Minder faalangst
5 Afname van angst- en paniekstoornissen
6 Meer voldoening en welbevinden
7 Verbetering balans werk-privé
8 Meer helderheid van geest
9 Gemakkelijker prioriteiten kunnen stellen
10 Het malen in het hoofd tot stilstand kunnen brengen
11 Beter strategisch denken
12 Verhoogde creativiteit van de geest
13 Meer kunnen doen in minder tijd
14 Emotioneel in evenwicht
15 Meer waardering voor anderen en/of voor het werk
16 Meer zelfvertrouwen
17 Vermindering van depressie en klachten behorende bij een PTSS.

Met behulp van Biofeedback kun je leren hoe je jezelf kunt ontspannen door middel van een optimale hartcoherentie. Ik kan je deze techniek aanleren waardoor je voor jezelf meer rust creëert. Zo nodig krijg je tijdelijk een mobiel apparaatje mee naar huis om zelf te oefenen.

Ik wil meer rust in mijn leven en maak hiervoor graag een afspraak.