HARTCOHERENTIE

Hartcoherentie; symfonie van het hart

Een blik van je geliefde, een jong dier, een zonsondergang. Zomaar drie voorbeelden die je een blij gevoel kunnen geven en spontaan een glimlach op je mond toveren.

Herkenbaar? Dan had jij op dat moment een optimale staat van, zoals dat heet, hartcoherentie. Want, hoe zweverig de term misschien ook klinkt hartcoherentie is gewoon een mooie omschrijving om de perfecte balans van je hele lichaam en geest mee aan te geven. Al eeuwen bekend in het Oosten en sinds een paar decennia ook in het westen ‘wetenschappelijk’ onderzocht en aangetoond.

Een goed functionerend orkest

Ik vergelijk het vaak met een goed spelend orkest onder leiding van een dirigent. Iedereen speelt zijn spel en de dirigent zorgt ervoor dat iedereen op tijd zijn partij inzet en weer stopt. Zo werkt het ook in ons eigen lichaam. Ademen we met onze longen (eerste violist) op een rustig tempo dan pakt ons hart (dirigent) dit op waardoor die ons hele lijf (het orkest) goed kan aansturen.
Bij alleengeboren tweelingen is er vaak, als gevolg van het verlies van de ander, nauwelijks samenwerking tussen deze vitale organen. Met gevolg dat je (onbewust) de hele dag door een signaal uitzendt dat het niet echt veilig is. Er is dan sprake van chronische stress.

Ons hart heeft een eigen besturingsmechanisme; een eigen brein

Het is eigenlijk maar een klein brein, maar toch blijkt dit hartbrein heel veel informatie naar onze hersenen te sturen, meer nog dan dat het andersom gebeurt. De informatie die het hartbrein aan onze hersenen stuurt zorgt op zijn beurt weer voor diverse reacties. Namelijk, verandering van je bloeddruk, aanmaak van stress-hormonen, aanpassing van je ademhaling, optimalisering van je immuunsysteem.. Lange tijd dachten we dat alle lichamelijke reacties vanuit onze hersenen werden aangestuurd. Maar het blijkt dat ons hart veel sneller reageert dan ons hoofd. Ons hart is juist de aanvoerder!

Hoe gaat nu de informatie van je hartbrein naar je hoofdbrein?

Deze communicatie tussen hart en hersenen verloopt via de variatie van je hartritme. Ons hart klopt namelijk niet regelmatig en dat is maar goed ook. Een zeer regelmatige, starre, hartslag wijst op niet goed functioneren van je hart en daarmee je hele lijf (stress!!). Dit star kloppen van je hart kan wijzen op, of leiden tot, fysieke klachten of stress. Hoe groter de variatie in je hartslag des te gezonder je  bent. En deze variatie hangt weer samen met je ademhaling en je gevoelens.
Als ik je nu eens vertel dat je deze laatste twee kun controleren, aansturen?! Dat je je ademhaling kunt aanpassen maar ook je gevoelens en bijbehorende gedachten? Dan snap je dat je een hele mooie ‘tool’ binnen handbereik hebt om jezelf meer rust te laten ervaren.

Lang-zaam

Wanneer je rustiger gaat ademhalen en hierdoor je ademhaling verdiept en langzamer wordt, sturen zenuwen een boodschap naar je hart. “Relax, alles onder controle, geen gevaar, ontspannen maar.”
Het gevolg is dat je hartslag daalt. Een diepe rustige ademhaling heeft dus effect op je hartslag variatie. En niet alleen op je hartslag, ook op je hersenen en hoe die hun werk kunnen doen. Die kunnen op hun beurt weer seintjes naar je hele lichaam sturen dat er geen gevaar dreigt.
Een gezond hart vertoont veel variatie in de hartslag en het ritme; het laat zien dat het hart zich soepel aanpast aan veranderende behoeftes en een grote mate van flexibiliteit heeft. En een hart dat zich makkelijk aanpast zorgt voor een persoon die zich makkelijker aanpast in situaties.
Stress maakt ons rigide.

Kun je dan je eigen hartritme beïnvloeden?

Ja, dat kan dus! Zoals je hierboven al kon lezen.
Door anders te gaan ademhalen en zelfs door anders te denken en, dat is het belangrijkste, positieve gevoelens verandert je hartslag. Het bewust veranderen van je emotionele gesteldheid heeft een gunstige invloed op de wisselwerking tussen je hart en je hersenen. Anders gezegd: wanneer je oprechte positieve gevoelens ervaart gaat je hart in een zelfde soort ritme kloppen als je ademt. Je hartritme wordt als het ware coherent met je ademhaling. En dat zorgt voor vermindering van stresshormonen en verlaging van je bloeddruk. (onderaan deze pagina staat een voorbeeld van een goed ademritme.)

Bewust zelf beïnvloeden

En daarmee zijn we aanbeland bij waar ik begonnen ben: HARTCOHERENTIE. Bij het toepassen van hartcoherentie werkt je hele lichaam uiterst efficiënt en harmonieus samen. Natuurlijke herstelprocessen worden makkelijker in gang gezet (je herstel sneller ergens van).
Om je hartritme bewust te beïnvloeden, is het  belangrijk positieve emoties op te roepen. En dat is onder andere waar hartcoherentie om draait; het beleven van positieve emoties. Los komen van negatieve emoties die je verlammen. Niet te verwarren met positief denken (wat in je hoofd gebeurt). Je hebt snel genoeg in de gaten wat een juiste emotie is; zonder dat je het tegen kunt houden moet je glimlachen.

Alleengeboren tweelingen en stress

Veel alleengeboren tweelingen, zo niet allemaal, komen ter wereld met een ontregeld zenuwstelsel. Terwijl ze nog volop aan het groeien waren is hun zenuwstelsel al bloot gesteld aan stress.
Dit zorgt er voor dat ze anders op (stress)situaties reageren dan mensen die geen trauma hebben ervaren in de baarmoeder. Hun hele stresssysteem staat vrijwel voortdurend op scherp wat er voor zorgt dat hun boog altijd gespannen staat. En dat zorgt voor diverse klachten (gespannen spieren, onrustig slapen, niet goed kunnen anticiperen in een lastige situatie..). Met behulp van hartcoherentie kun je hier zelf veel aan doen waardoor je meer rust gaat ervaren.

Tweeentwintig positieve effecten van optimale hartcoherentie

FYSIEKE WINST

1 Toename (sport) prestaties
2 Verlaging bloeddruk
3 Krachtig immuunsysteem
4 Sneller herstel na ziekte of operatie
5 Gewichtscontrole
6 Optimale balans tussen inspanning – ontspanning

PSYCHISCHE WINST

1 Minder stress, meer innerlijke rust
2 Toename coördinatie en reactievermogen
3 Verbeterde intuïtie
4 Minder faalangst
5 Afname van angst- en paniekstoornissen
6 Meer voldoening en welbevinden
7 Verbetering balans werk-privé
8 Meer helderheid van geest
9 Gemakkelijker prioriteiten kunnen stellen
10 Het malen in het hoofd tot stilstand kunnen brengen
11 Beter strategisch denken
12 Verhoogde creativiteit van de geest
13 Meer kunnen doen in minder tijd
14 Emotioneel in evenwicht
15 Meer waardering voor anderen en/of voor het werk
16 Meer zelfvertrouwen
17 Vermindering van depressie en klachten behorende bij een PTSS
18 Verhoogde concentratie en focus

Met behulp van Biofeedback kun je leren hoe je jezelf kunt ontspannen door middel van een optimale hartcoherentie. Ik kan je deze techniek aanleren waardoor je voor jezelf meer rust creëert. Zo nodig krijg je tijdelijk een mobiel apparaatje mee naar huis om zelf te oefenen.

Ik wil meer rust in mijn leven en maak hiervoor graag een afspraak.