REACTIES VAN LEZERS

Reacties van lezers

Via verschillende wegen krijg ik prachtige reacties van lezers. Velen zijn van alleengeboren tweelingen. Maar gelukkig bereiken mijn boeken ook steeds meer therapeuten, coaches of artsen:

Meteen aan verschillende mensen weggegeven

“Aranka Reeuwijk-Willems is een echte ervaringsdeskundige. Zij vertelt heel ontroerend over haar zoektocht in het leven. En ze vindt daar een antwoord op. Vervolgens laat ze 10 andere mensen hun verhaal vertellen en volgt er daarna een stuk theorie. Tien procent van de mensen verliest zijn of haar tweelinghelft al voor de geboorte. Deze scheiding heeft een enorme impact op de rest van het leven. Dit had ik al gemerkt in mijn praktijk. Er bestonden hier al 2 boeken over van het echtpaar Austermann, maar zij beschrijven het als therapeut.

Dit boek heb ik meteen aan verschillende mensen weggegeven, omdat er zoveel herkenning in zit. Iemand die een tweelingdeel in de baarmoeder is kwijt geraakt heeft vaak het gevoel dat hij/zij iemand mist. Dit kan leiden tot veel onrust en spanning, depressie, werk/alcohol/drugsverslaving, een levenslang verscheurd gevoel en een zoeken naar die wederhelft. Hoe kunnen we ons weer verbinden met de tweelinghelft die we innerlijk missen?”

Sterker staan in m’n werk als verpleegkundige

Wat heb je een prachtig boek geschreven! Ik ben halverwege maar het was precies of ik in het boek mijn eigen leven zag geschreven.. Net als jij heb ik ook een operatie ondergaan.. alles klinkt zó hetzelfde, tot dezelfde periode toe wanneer ze het hebben verwijderd!
Ik kan zoveel opnoemen die gelijklopend is.. tegelijk confronterend en een goed gevoel ervaren, zijn zoals je bent!Ik ben zelf verpleegkundige op de spoedopname. Ik wist al dat ik dat wou worden maar dat ik op een spoedopname zou werken dat had ik niet gedacht. En jou stuk omtrent je job toont aan hoe ik sterker ben gaan staan in mijn job.. de machteloosheid om iemand niet te kunnen redden en plots zo maar weg was daar kon ik moeilijk mee overweg, had schrik om mijn dierbaren zo maar te verliezen.. Ik werd me ook bewust dat dat het trauma van mijn twin triggerde.. Daardoor kan ik er nu een heel stuk sterker staan en vooral beter mee omgaan!
Jou boek bracht me al zoveel herkenning en dat is echt heel fijn om te ervaren!
Ik besef nu ook hoe ver ik al sta in mijn proces..

Duidelijkheid, herkenning en inzicht

“Ik heb net je boek uit, niet alleen gelezen, maar ook alle opdrachten gemaakt. Ik had niet durven dromen dat er zoveel naar boven zou komen. Zoveel duidelijkheid, zoveel herkenning, zoveel inzicht in alles wat ik doe. Dankjewel daarvoor!”

Ik haal mij maar wat in mijn hoofd

“Hallo lieve Aranka, het laat me niet meer los. Al vanaf het moment dat jij jouw boek aan het schrijven was. Ik heb je destijds nauwlettend gevolgd totdat…toen heb ik het van me afgeduwd en besloot: nee, het is zeker niet interessant voor mij. Maar het laat me niet meer los, ik ‘durf’ nu voor het eerst jouw site te lezen en de tranen stromen over mijn wangen. Tegelijkertijd denk ik dat ik mij wat in mijn hoofd haal; een aantal kenmerken komen ook overeen met het verwerken van PTSS, het proces waar ik nu bijna twee jaar mee bezig ben. Ergens ook het gevoel; nee, niet nog meer. Anderzijds; ja, al het onverwerkte en onbewuste komt naar boven dus begrijpelijk ook dit. Eindelijk. Alsof het hart het inderdaad al weet…”

Een must voor hulpverleners

“Ik ben nog steeds verbaast over de enorme impact die het alleengeboren zijn heeft gehad op mijn hele leven. Nu valt alles op z’n plaats en voelt het alsof ik opnieuw geboren ben. Maar deze keer zonder een enorme last op m’n schouders. Veel meer hulpverleners zouden dit moeten weten om het eerder te herkennen. Had voor mij ontzettend veel zwaarte gescheeld. Maar goed, alles en iedereen heeft zo z’n proces.”

Ik begrijp een heleboel van mijzelf ineens

“Dank je wel voor je boek ‘Ik wou dat ik twee hondjes was’! Ik heb het net uit en ben opgelucht, lichter, verdrietig, opgeklaard alles tegelijkertijd. Niet alles is van toepassing op mij en mijn leven maar veel puzzelstukjes zijn in sneltreinvaart in elkaar gevallen. Nu tijdens het lezen, terugkijkend, nadat ik alle oefeningen heb gemaakt, begrijp ik een heleboel dingen van mezelf veel beter en ook waarom het zo gelopen is en waarom ik de dingen gevoeld, beleefd, gedaan heb zoals ik het gedaan heb. Wat heerlijk is dat!

Dank voor je moed om je verhaal zo persoonlijk op te schrijven en voor al je voorwerk. Dat maakt het voor mij heel veel makkelijker om weer heel te zijn, om mijn weggegeven deel van mijn hart terug te nemen, en mijn broertje in mijn hart te sluiten in plaats van hem buiten mij te laten met mijn helft van mijn hart…”

Verslonden!

“Ik heb je boek uit. Goed geschreven! Het allerleukst vond ik jouw eigen verhaal. Dat heb ik ‘verslonden’ (en ik ben me ineens heel erg bewust van mijn woordkeuze…). Op basis hiervan ben ik meteen mijn eigen verhaal gaan schrijven, als reactie op jouw verhaal. Ik herkende zoveel van wat jij schreef! Gewoon niet meer toevallig.”

“Je boek heb ik gelezen.Indrukwekkend en zeer leerzaam.Mooi om die kant van het verhaal eens te lezen aan de hand van ervaringen van mensen die het hebben ervaren.”

Nooit problemen gekoppeld aan dit verlies

“Graag wil ik je van harte bedanken voor je prachtige boek …Waaauwwww !!! Het is voor mij zo herkenbaar. ik heb het gelezen met een lach en met heeeel veeeel tranen. Ik heb er ontzettend veel inzichten door gekregen.”

In één dag uitgelezen en alle puzzelstukjes op z’n plaats gevallen

“Wat ben ik blij Aranka met jouw boek die ik bijna in één dag heb uitgelezen. Bijna alle puzzelstukjes van de afgelopen jaren reguliere therapie zijn nu op zijn plaats gevallen. Ik heb altijd geweten van mijn ouders dat ik er eentje van een tweeling ben. Maar alle problemen van dien heb ik er nooit aan gekoppeld. Nu dit wel gebeurt is kan ik mijn beperkingen eindelijk beginnen te accepteren. En ontstaat er nu al meer innerlijke rust en vrede met mijzelf.
Mijn dank daar voor en ook aan alle anderen die mee hebben gewerkt aan je boek.”

Ook mijn man is blij met mijn ontdekking!

“Bedankt voor het boek: wat een feest der herkenning! Het is net alsof ik mijn eigen verhaal zat te lezen. Van de zieke, zwakke, zwarte dieren die ik vroeger mee naar huis nam om op te lappen tot aan het eenzame gevoel wat mij regelmatig overviel, de verjaardagen die nooit compleet aanvoelden…Ik dacht altijd dat ik erfelijk belast was met depressieve gevoelens. Ik heb depressie en eenzaamheid met elkaar verward voel ik nu! Wat een eye-opener! Ik ben niet depressief: ik was altijd op zoek naar iets waarvan ik niet eens wist dat het (hij) bestond. Een enorme opluchting, ik heb ook vreselijk gehuild terwijl ik het boek las. Zoveel puzzelstukjes die ineens op de plek lijken te vallen: de verbinding die ik maar niet kon vinden in mijn huwelijk.
Mijn man die er alles voor over had om mij dat te geven waar ik behoefte aan had….het werkte niet en ik vond mijzelf bij tijd en wijle erg ondankbaar om mijn ontevredenheid. Onnodig om te zeggen dat mijn man ook erg blij is met deze ontdekking!….. Ik ben een alleen geboren tweeling en ik ben er trots op, dankbaar ook dat ik deze reis mag maken. Ik voel dat mijn broer altijd een deel van mij zal zijn en daar heb ik vrede mee, het voelt compleet. Lieve Aranka, dank je wel voor je prachtige boek, je hebt mij er ontzettend mee geholpen en ik weet zeker dat ik in mijn werk als therapeut anderen hier mee mag gaan helpen!”

Veel herkenbare onderwerpen

“Eindelijk een boek gevonden over tweelingen die alleen zijn geboren maar ook heel herkenbaar voor tweelingen waarvan de een vlak na de geboorte is overleden. Veel herkenbare onderwerpen, echt antwoorden op m’n vragen gekregen, gevoelens en gewoontes die ik niet thuis kon brengen vallen nu opeens op hun plaats Op een mooie manier geschreven wat makkelijk leest.”

Gevoelens moeilijk te scheiden van elkaar

“Ik ben drie maanden te vroeg geboren. Mijn eeneiige tweelingzusje heeft nog acht uur geleefd en is bij mij in de couveuse overleden. Ik heb mezelf vaak af gevraagd of ik het verdriet wat ik vaak voelde van mezelf was, want ik ben natuurlijk ook heel eenzaam geweest in de couveuse en heb moeten vechten voor m’n leven, of dat het te maken had met het verlies van m’n zusje. Na het lezen van jouw boek kwam ik er achter dat het moeilijk zo niet onmogelijk is deze gevoelens te scheiden van elkaar. En als ik terug ga in m’n gevoel is het inderdaad een verdriet wat ik nog nooit heb gevoeld. Het is een stukje angst, verlatenheid, gemis van jezelf wat je kwijt bent. Je bent nooit meer compleet. Ik ben binnenkort jarig maar voor mij niets feestelijks aan deze dag ik dacht altijd dat ik me aanstelde maar het gevoel mag er dus best zijn. Ook het niet aarden komt bij erg bekend voor. Al met al een herkenning dus voor mij. Dank voor je boek ik ben er erg blij mee.”

Als coach/trainer een praktisch boek

“Een heerlijk nuchter boek over een spirituele reis naar psychologisch inzicht over ‘Alleengeboren twee- of meerlingen’. Ben je nog zoekende? Dan zal dit boek je zeker kunnen helpen om duidelijkheid te geven. Wéét je dat je een alleengeboren twee- of meerling bent? Dan is dit boek een feest der herkenning! Eindelijk zul je steeds meer en meer begrijpen waarom je de dingen doet zoals je die -tot nu toe!- hebt gedaan.”

Mooie theoretische achtergrond

“Mooi helder geschreven. Ik herken een aantal dingen voor mezelf maar ook vond ik het een praktisch boek voor mijn werk als coach/trainer. Na het lezen van dit boek bleek dat ik het sneller kon herkennen bij een cursist. Toen ik deze cursist over dit boek vertelde was er gelijk herkenning. Heel waardevol. Ik raad het van harte aan vooral ook omdat het helder en duidelijk is geschreven.”

Als coach nu een breder beeld

“Dit boek heeft me veel inzicht gegeven in het fenomeen verloren tweelinghelft. Voor mezelf en voor mij als coach. Voor mezelf vond ik herkenning en ook tips en ideeën hoe ermee om te gaan. Dat vond ik heel fijn.

Als coach heb ik nu een breder beeld van dit fenomeen wat bij iedereen die ermee te maken heeft zich toch anders uit. Dat is heel fijn, omdat ik dan niet alleen mijn eigen referentiekader heb, maar dat van veel meer mensen. Bovendien geeft Aranka ook een hele goede theoretische achtergrond die helpt om anderen weer te helpen!”

Ik ben gelukkig niet de enige

“De aanbeveling van dit boek kwam ik tegen in de ‘Paravisie’, en wat een verbazingwekkende herkenning. Veel zaken betreffende mijn leventje begrijp ik nu zoveel beter en ook dat deze gevoelens die ermee gepaard gaan klopte. Ik ben gelukkig niet de enige, ik haal het me gelukkig niet allemaal in mijn hoofd, wat een verademing, herkenning en uiteindelijk antwoorden. Zo’n fijn boek, dat ik nu een deel van mijn leventje kan loslaten en eindelijk door kan gaan. Pluspunten: meerdere lotgenoten aan het woord.”

Afscheid nemen maakt me zo ontzettend bang

“De dingen die U schrijft zijn zo herkenbaar, dat ik het boek soms even weg moet leggen, omdat het op dat moment eventjes te confronterend is …Het lijkt mijn eigen verhaal, wat ik lees, van het terug ontmoeten van mijn ‘oude’ grote liefde van 30 jaar geleden, wat van alles triggerde, tot mijn houding naar mijn kinderen toe, de rare relatie met mijn moeder, m’n HSP-zijn, m’n scheiding in m’n haar aan de linkse kant, m’n loodzware handtas, noem maar op.Dat het zo’n enorme invloed heeft gehad op alle aspecten in mijn leven is op zich al n zware dobber, maar nu komt het ergste. Afscheid nemen … het maakt me ontzettend bang.Ik weet niet eens of ik het wel wil. Kleine stapjes, ik heb er zo’n 2 weken over gedaan om m’n broer een naam te geven, ik vond het ontzettend moeilijk …Vandaar ook dat ik blij ben dat U uw verhaal hebt willen delen, het is n grote troost, en ik zie wel waar ik uitkom.”

Onverwerkt verdriet getriggerd

“Je boek heeft aan mijn verwachtingen voldaan. Ik heb het zelf inmiddels helemaal verwerkt voel ik. Tenzij ik toch iets over het hoofd gezien heb, innerlijk krijg ik te horen dat dit niet het geval is.  Bij mij kwam het gevoel erover allemaal naar boven toen mijn zwager begin januari overleed. Ik snapte al niet dat ik steeds nerveuzer werd toen hij op zijn sterfbed lag. Nu wel. Het triggerde mijn onverwerkte verdriet van het verlies van mijn tweelingbroertje. Het was mooi en bevrijdend om hierdoor heen te gaan. Dus dank je wel voor het schrijven van je mooie boek, de mail met een voorselectie heeft me in mijn gevoel geraakt over het verlies van mijn tweelingbroer. Iemand had me al eens verteld dat ik een alleengeboren 2-ling was, ik wist dat dit waar was, voelen is wel anders. Daar was het begin dit jaar dus de tijd voor. Ik merkte dat ik in mijn werk het onderscheid tussen alleengeboren 2- of meerling en het verlies van een zielenstuk (of het jezelf op een bepaalde manier in de steek laten, waardoor er ook innerlijk en in de ziel gemis ontstaat), onvoldoende nog kan maken. Nu ik dit weet ben ik er alert op.”

In één keer mijn hele leven duidelijk

“Wow het boek ‘ik wou dat ik twee hondjes was dan kon ik samen spelen’ is echt geweldig. Het is alsof in één keer mijn hele leven duidelijk is. Al mijn gevechten, al mijn wisselende emoties. Maar ook het vervelende gevoel van alleen zijn ook al heb je nog zoveel lieve mensen om je heen. Altijd op zoek. Te veel willen in contact en dan ineens weer helemaal niets. Mijn hele leven al de strijd tussen voor een ander van alles willen doen en dingen voor jezelf doen. En ik weet het zeker. Ik heb een tweelingbroer gehad en gelukkig is hij nog steeds bij me en helpt me. Ik voel hem ook en dat is zo fijn. Ik ben nu in het tweede deel bezig en ik vind het fijn dat daar ook tips in staan. Dit boek zal ik zeker nog vele malen lezen. Ik ben echt zo blij dat je het geschreven hebt.”

Zo blij dat mijn man het boek ook wilde lezen

“Het boek van Aranka (bijna) in één keer uitgelezen. Ik ben bekend met het thema alleen geboren tweelinghelft. Ik ben er jaren geleden al aan gaan werken. Ik ken het andere bekende boek: Het drama in de moederschoot. Toch lees ik in het boek van Aranka andere zaken, al kan ik dat niet eens goed benoemen. Bij bepaalde delen van het boek schoot ik automatisch in oude stukken pijn. Pijn plekken waarvan ik dacht dat het een plek had. Op dat moment nam ik de tijd (en stopte even met lezen) en wilde ook ervaren wat zich  aandiende. Voor mij werkt dat…..een oud liedje wat mijn moeder vroeger voor me zong: “Jij moet gaan, jij moet gaan, jij moet ver van mij vandaan….ver van mij vandaan, maar ik blijf hier altijd staan”  au ineens was het liedje er weer… Het is goed, het is aan het helen…. Ik ben blij met de overeenkomsten die er in het boek aangetoond worden. Nog veel blijer ben ik met het feit dat mijn man erg graag het boek wil lezen. Hij heeft me altijd gesteund maar heeft tot nu toe alleen informatie van mij tot zich genomen geen artikelen of iets dergelijks gelezen. Dank Aranka, dit is goed werk wat je verricht! Ik heb nog meer handvatten als ik werk met mensen die een alleen geboren tweeling zijn!”

Je brief aan je broer raakte mij tot tranen toe

“Wat heb jij een eerlijk, openhartig boek geschreven. Grote complimenten. Heel goed gedaan. Ik heb het met veel respect, bewondering en nieuwsgierigheid tot mij genomen. Een verrijking. Ook voor de andere acht mensen die hun verhaal hebben willen/kunnen doen, heb ik veel bewondering. Ik weet, uit ervaring, hoe helend het kan zijn je gevoelens/gedachtes op papier te zetten. Ik hoop dat het feit dat jij en jullie dit hiermee hebben gedaan, jullie allen sterkt om in zo veel mogelijk rust en vrede van het leven te genieten. Want dat mag, ten volle!”

Dank je wel aan jou en je broer

“Het is uit… Prima leesbaar en boeit zeker. Veel aha momenten en huh momenten… Veel momenten boek weggelegd en gevoeld. Wat wil je nog meer voor bewijs dat je geschreven woord binnenkomt? Het boek trok en tegelijk was ik schijterig het open te slaan. Bang voor de inhoud. Aranka, je boek komt voor mij op een mooi moment. Ik heb altijd, mijn hele leven geroepen: Ik wil mezelf herinneren. In alle opzichten…. Door dit boek is de shock iets minder straks, de moker. Familieopstellingen krijg ik maar steeds op mijn pad om te gaan doen. Door jouw uitleg begrijp ik nu wat er bedoeld wordt met de werking van een veld…. Door jou boek gaf mijn binnenste mij plots antwoorden die niemand anders dan mijn binnenste had kunnen beantwoorden. Je brief aan je broer raakte mij tot tranen aan toe. Lieve Aranka, ik ken je helemaal niet maar ben je heel dankbaar dat jij je pad op papier hebt gezet. Je boek is leesbaar. Je boek raakt. Don’t worry. Nogmaals dankjewel. Aan jou en je broer.”

Ik ben heel nieuwsgierig geworden. Doe mij ook een boek!

 

Je naam (verplicht)

Je e-mail (verplicht)

Onderwerp (verplicht)

Je bericht (plus je adresgegevens)