STRESS

Stress is een hele natuurlijke reactie

Ons lichaam scant voortdurend of een situatie ‘veilig’ of ‘onveilig’ is en is daarnaast altijd op zoek naar balans. Dit quick scannen kan levensreddend zijn en veroorzaakt een acute stressreactie; er zijn momenten in ons leven waarin we heel snel moeten handelen zonder na te denken, omdat ze letterlijk levensbedreigend zijn.

Trauma

Het verliezen van je tweelinghelft in de baarmoeder heeft er voor gezorgd dat jij anders reageert op bepaalde situaties dan iemand die dit niet heeft meegemaakt. Hoe je het ook went of keert, het is een traumatisch gebeuren geweest wat een groot effect heeft op zowel je fysieke als wel je geestelijke reacties bij stress. Sommige mensen zijn op dat moment in een shock geraakt en zitten als het ware nog altijd in die nachtmerrie vast.

Heb je bovenop dit trauma ook nog een langdurige mentale overbelasting dan is de basis voor chronische stress gelegd. Er ontstaat een disbalans in de mate van belasting en belastbaarheid (je weegschaal is uit balans). Je doet meer dan je aan kunt.

Acuut wordt chronisch

Chronische stress ontstaat doordat je niet op tijd ontspant. Maar ook doordat je in je hoofd ergens anders bent dan waar je lichaam is. Zo ben je altijd twee stappen vooruit of loop je juist achter.

Hierdoor ontstaat een ontregeling binnen je zenuwstelsel. Alleengeboren tweelingen hebben voordat ze geboren zijn een situatie van dichtbij meegemaakt die erg traumatisch en soms ook levensbedreigend was. Wegrennen kon niet! Dit heeft effect op je hele leven, hoe jij in het hier en nu reageert in moeilijke situaties.

Met behulp van een risicoanalyse, middels biofeedback en hartcoherentie, kunnen we je lichaamssignalen zichtbaar maken die onder andere jouw stressnivo aangeven. Dit kunnen we als uitgangspunt nemen om samen een plan van aanpak te maken.

Moeite met ontspannen? Neem contact op om te kijken wat ik voor jou kan betekenen.